Vliv životního stylu na zdravotní stav seniorů - Haplová, Lada (Jihočeská univerzita, 2011)
Věk obyvatelstva se prodlužuje, zároveň se zvyšuje věková hranice pro odchod do důchodu. Na jedné straně jsou senioři, kteří se dožívají vysokého věku a přitom jsou v relativně dobrém zdravotním stavu a přitom i ve výborném stavu po mentální a psychické stránce. Z druhé strany jsou mezi námi spoluobčané, kteří onemocněli v poměrně mladém důchodovém věku civilizačními nemocemi. Cílem této diplomové práce je zmapovat životní styl dnešních seniorů, kteří se dožili vysokého věku, aby i dnešní mladí lidé a lidé středního věku mohli prožít své stáří v co nejlepším zdravotním stavu a aby si v poklidu užili důchodového věku, jehož nástup pro dnešní mladou generaci bude oddálený. V diplomové práci jsem zvolila kvalitativní výzkum. Byla použita technika polořízeného rozhovoru.
Influence of life style on seniors´ health.
-
Keywords: Dlouhověkost; podpora zdraví; stárnutí; stáří; životní styl; Longevity; health support; aging; old age; lifestyle