Zdravotní politika státu a její mediální obraz - Šůsová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Zdravotní politika představuje souhrn politických aktivit, jež mají vliv na zdraví a kvalitu života lidí a společenských skupin. Zdravotní politika přesahuje činnost zdravotnických služeb a zahrnuje zamýšlené jednání veřejnosti, veřejných, soukromých i dobrovolných organizací a jedinců, které a kteří mají vliv na zdraví. Do těchto organizací patří například Světová zdravotnická organizace SZO (World Health Organisation WHO), která je jedním z největších a nejvýznamnějších specializovaných zařízení Organizace spojených národů. Zdravotní politika je zaměřena na osobní, environmentální a socioekonomické působení na zdraví a na složité a členěné poskytování zdravotní péče. Význam dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky -Zdraví pro všechny v 21. Století - tkví v tom, že představuje racionální, dobře strukturovaný model komplexní péče společnosti o zdraví a jeho rozvoj, vypracovaný týmy předních světových odborníků z medicínských oborů a odborníků pro zdravotní politiku a ekonomiku. V České republice je program Zdraví 21 aplikován jako Národní akční plán zdraví a životního prostředí. Komunitní programy se orientovaly hlavně na zmapování terénu v ČR a na následnou prevenci, v níž se neustále pokračuje. Jednotlivé programy jsou Zdravé město, Škola podporující zdraví, Podnik podporující zdraví, Nemocnice podporující zdraví. Média představují stále významnější podobu společenského, politického i kulturního života současných společností a podmínku ekonomické úspěšnosti řady odvětví. Jejich role informátora, nositele informace, toho kdo formuje názory a postoje veřejnosti, může být pro šíření a vysvětlování aspektů zdravotní politiky zcela klíčová.
Health policy a state and its media image
Keywords: Zdravotní politiky; Zdraví 21; Světová zdravotnická organizace; zdravotnictví; média; Health policy; Heallth 21; World Health Organisation; medical; media