Nález hrobu v Mikulandské ulici před novým objektem čp. 137/II - Starec, Petr; Kuželka, Vítězslav; Světlík, Ivo; Kovačiková, Lenka (Muzeum hlavního města Prahy, 2020)
Při rekonstrukci povrchů a úpravě automobilového provozu v ulici Národní a v blízkém okolí byl prováděn Muzeem hlavního města Prahy archeologický kontrolní dohled, který se soustředil mj. i na opravy stávajících uličních dešťových vpustí do kanalizace. V ústí Mikulandské ulice do Národní třídy byl při té příležitosti objeven v šachtě nově realizované uliční vpusti raně středověký hrob, který zřejmě souvisí s rozsáhlým pohřebním areálem, o němž víme již z minulosti, že existoval na tomto území při jižním okraji staroměstské sídelní aglomerace.
The discovery of a grave in Mikulandská Street, in front of new building no. 135/II in front of new building no. 135/II
Keywords: Praha; Mikulandská ulice; hrob; raný středověk; Prague; Mikulandská Street; grave pit; Early Middle Ages