Tvorba map a plánů pro užití ve sportu a při volném čase - Jachting - Novotný, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
V této práci je podrobně popsána tvorba jachtařských a turistických map, s porovnáním a příkladem na oblasti Jadranského moře u Chorvatska a největší vodní nádrži České republiky Lipno. Dále zmiňuje využití mapování a kartografie za účelem jachtingu spojeného s turistikou. Metodika práce byla převzata z jachtařských, turistických a kartografických zásad. Úvodní kapitoly poskytují základní informace o jachtingu jako sportu takovém, jeho vývoji a s ním blízce spjatý historický vývoj námořních map. Významnou částí práce je rozbor jachtařských map a jejich užívání na vodě spolu s dalšími jachtařskými pomůckami. Ve vlastní části a závěru práce se nachází porovnání jachtařských map pro jejich využitelnost ve sportu, jejich vyhodnocení a diskuze s návrhy na vylepšení těchto map. Grafická část a fotografie jsou uvedeny u jachtařské metodiky a v přílohách.
Creation of maps and plans for use in sports and leisure - Yachting
Keywords: Tvorba map; kartografie; tematická kartografie; mapování; jachting; navigování; Maps creation; cartography; thematic cartography; mapping; yachting; navigation