ZÁSOBOVÁNÍ SCHWARZENBERSKÉ DOMÁCNOSTI VE DRUHÉ POLOVINĚ 17. STOLETÍ - Lee Stolička, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomovou práci tvoří několik sond do problematiky zásobování šlechtických domácností v období baroka. Vše bylo provedeno na příkladu schwarzenberských domácností v letech 1656-1683 za vlády Jana Adolfa I. ze Schwarzenberku. První část práce obnáší sondu do organizace služebnictva v rámci jeho domácnosti. Druhá část se pak zabývá pohledem na pobyt jeho manželky Marie Justiny ze Schwarzenberka, rozené ze Starhemberka, v Praze okolo roku 1658. Na základě jejich osobních účtů provedl autor předložené kvalifikační práce rekonstrukci zásobování její domácnosti v Praze a také širší analýzu jejího možného vnitřního pohledu na výdaje v kategorii almužen. Následující kapitola se zaobírá zásobováním potravinami domácnosti manželky knížete Jana Adolfa I. ze Schwarzenberku v Třeboni. Poslední část se pak týká analýzy dopravy potravin do domácnosti schwarzenberků ve Vídni ve třetí čtvrtině 17. století, jejíž součástí je bližší sonda zaměřená na tamní zásobování a spotřebu alkoholu.
The supplying of Schwarzenberg households in the second half of the 17th century
Keywords: zásobování; Schwarzenberkové; Praha; Vídeň; Třeboň; Palác; 17. století; potraviny; obchod; supplaying; Schwarzenberg; Prague; Vienna; Trebon; palace; 17th century; food; trade