Detekce onemocnění paznehtů dojnic pomocí infračervené termografie - Klíma, Denis (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na využití moderních technologií, konkrétně infračervené termografie v chovu dojnic. Primárně se práce zaměřuje na detekci onemocnění paznehtů dojnic, jejich včasnou diagnostiku a zahájení adekvátní léčby. V metodice práce je hodnocen potenciál a užitečnost infračervené termografie jako neinvazivního nástroje k rychlému vyšetření nejčastějších onemocnění dojnic, především v oblasti paznehtů. Práce se primárně zaměřuje na digitální dermatitidu, která je v této problematice nejrozsáhlejší. Slabost skotu, především dojnic je celosvětový problém a kulhání je jedním z nejčastějších příčin vyřazení dojnic ze stáda. Problémy a nemoci paznehtů mají negativní dopad na zdraví a dobré životní podmínky zvířat, což může mít vliv na hospodářství zemědělských podniků. Prevence a včasná diagnóza kulhání by měly za-bránit rozvoji onemocnění a následným vysokým nákladům na léčbu. V literární části jsou popsány především nejčastější příčiny infekčních i neinfekčních nemocí, prevence a diagnostika infračervenou termografií (termokamerou). Náchylnost k onemocnění je primárně ovlivněna kvalitou rohoviny. Kvalita rohoviny je ovlivněna vnitřními a vnějšími podmínkami, jako je hygiena, výživa, hormonální změny během otelení a laktace, věk zvířete nebo genetické predispozice. Další část tohoto přehledu shrnuje základní principy a možnosti využití infračervené termografie při včasné detekci ne-moci u dojnic.
Detection of hoof disease by infrared thermography
Keywords: dojnice; onemocnění; paznehty; termografická kamera; dairy cows; disease; hooves; thermal camera