Žánrová analýza antiutopie v dílech George Orwella - Teznerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce Žánrová analýza antiutopie vdílech George Orwella si klade za cíl žánrově analyzovat antiutopická díla Farma zvířat (Animal Farm, 1945) a 1984 (Nineteen Eighty-Four, 1949) britského spisovatele George Orwella. V první části bakalářská práce krátce představí autorův život nejen jako kritika, ale také jako esejisty a novináře, začátek jeho literární kariéry a proces psaní zmíněných děl. Prostřední část práce se bude věnovat utopii a dystopii: její definici, historii a vývoji vliteratuře jako fiktivním žánru aideologii totalitarismu. Vposlední, klíčové části bakalářské práce přistoupíme přímo k analýze děl Farma zvířat a 1984 a budeme zkoumat jejich žánrové zařazení.
Genre analysis of anti-utopia in George Orwell's works
Keywords: George Orwell; dystopie; utopie; Farma zvířat; Devatenáct set osmdesát čtyři; George Orwell; dystopia; utopia; Animal Farm; Nineteen Eighty-Four