Působení stresu na hráče fotbalu - Poul, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce řeší, jak se psychické stavy projevují na dvou skupinách fotbalových hráčů a jak ovlivňují jejich výkon. Data byla zpracována pomocí dotazníku STAI. Fotbalisté odpovídali čtyřmi výrazy na čtyřicet otázek a hodnotili své pocity a obavy. Provedený výzkum zjistil, že profesionálové řeší častěji stresové situace než amatérští fotbalisté. Stresové situace často vedou k radikálnímu řešení, které může mít i tragický konec. Z 60 vybraných fotbalistů přiznalo obavy celkem 47 respondentů. Hlavním zjištěním je fakt, že psychické problémy trápí fotbalové hráče napříč výkonností. Nicméně většina si je nechává pro sebe bez pomoci odborníků. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem bývá často tenká.
Effect of stress in football players
Keywords: hráči fotbalu; psychika; schopnosti; úzkost; vlastnosti; vliv; výkon; football players; psyche; ability; anxiety; personality trait; influence; performance