Analýza vlivu desetidenního tréninkového kempu ve vyšší nadmořské výšce na výkonnost adolescentních běžců - Novák, Daniel (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je ověřit, zda dojde u běžců na střední a dlouhé tratě v adolescentním věku, během desetidenního tréninkového kempu ve vyšší nadmořské výšce okolo 1850 m n. m. ke změně funkčních a biochemických parametrů organismu. Funkční laboratorní vyšetření absolvovali běžci před a po soustředění ve výšce. U kontrolní skupiny všechny náležitosti probíhaly totožně, jako u běžců absolvující kemp. Zkoumali jsme naměřené parametry VO2max, klidové srdeční frekvence, dechového objemu, expirační minutové ventilace, tepového kyslíku, dechové frekvence, poměr respirační výměny, srdeční frekvence při vrcholné spotřebě kyslíku a maximálního wattového výkonu. Nejdůležitějšími sledovanými parametry bylo VO2max, u kterého došlo k navýšení z původních 55,40 +- 7,73 ml-min-1-kg-1 na 64,00 +- 9,87 ml-min-1-kg-1 a rozdíl tak činil 15,52 %. Dále klidová srdeční frekvence, která poklesla u běžců o 5,86 %, po příjezdu zpět do nížiny, oproti hodnotám naměřeným před odjezdem na kemp. U erytrocytů byl zaznamenán nárůst hodnot o 2,38 %, u hemoglobinu o 2,69 % a hematokritu o 2,27 %. Všechny tyto výsledky vykazují věcnou i statistickou významnost s výjimkou hematokritu, u kterého nebyla prokázána statistická významnost. Výsledky naší práce potvrdily, že desetidenní tréninkový kemp má značný význam na změnu funkčních a biochemických parametrů na organismus.
Analysis of the impact of a 10-day training camp at a higher altitude on performance of adolescent runners
Keywords: VO2max; vysokohorský trénink; srdeční frekvence; krevní obraz; trénink.; VO2max; altitude training; heart rate; blood count; training.