Asanace Pražského předměstí od 50. do 80. let dvacátého století - Vesecká, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou asanace Pražského předměstí v Českých Budějovicích od 50. do 80. let 20. století. V úvodní kapitole je nastíněn vývoj Pražského předměstí od jeho počátků až do první poloviny 20. století. Jádro diplomové práce představuje stavební vývoj předměstí ve druhé polovině 20. století a asanační práce, které bylo nutné provést pro výstavbu nového panelového sídliště. Práce se také podrobněji zabývá třemi klíčovými stavbami, které vznikly ve třech časových obdobích. Stavbou 50. a 60. let je tzv. Koldům, kolektivní dům od architekta Bohumila Böhma. Ze 70. let pochází obchodní dům Družba, navržený architekty Ladislavem Konopkou a Aloisem Hlouškem. Vybranou stavbou poslední fáze v 80. letech je pošta vedle obchodního domu Družba, navržená rovněž Ladislavem Konopkou. U všech vybraných staveb je pozornost směřována nejen na jejich stavební historii, ale také na význam objektů v lokalitě i jejich současný stav. Cílem diplomové práce bude především zmapovat stavební fáze Pražského předměstí a poukázat na rozsah urbanistické proměny této nejstarší části města.
Redevelopement of the Prague suburb between the 1950´s and 1980´s
Keywords: Urbanismus; stavební vývoj; asanace; České Budějovice; Pražské předměstí; architektura 2. poloviny 20. století; Urbanism; building development; sanitation; České Budějovice; Prague suburb; architecture in the second half of the 20th century