Diverzifikace výroby a strategie podniku - Amerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je napsána na společnost, která patří do největší světové skupiny výrobců osobních automobilů a lehkých nákladních vozidel. V průběhu 90. let dvacátého století a opět na začátku 21. století se koncern dostal do špatné ekonomické situace. Prostředkem pro její řešení bylo rozhodnutí o prodeji 51% podílu společnosti investorovi - investiční společnosti, která se velmi významně odlišuje svými cíli. Původní mise společnosti byla podpora prodeje vozů koncernu (růst hodnoty skupiny), minimalizace nákladů a maximalizace tržního podílu. Cílem nového investora je maximalizace hodnoty společnosti a zhodnocení kapitálu. Předmětem této diplomové práce je poskytnout strategickou analýzu, předefinování obchodních strategií jednotlivých strategických obchodních jednotek v souladu s novými potřebami a požadavky v návaznosti na vstup nového investora.
Diversification of production and business strategy
Keywords: mise; vize; firemní strategie; obchodní strategie; funkční strategie; strategické řízení; strategická obchodní jednotka; produkt; cena; lidé; reklama; umístění; plánování; procesy; konkurenční strategie; mission; vision; corporate strategy; business strategy; functional strategy; strategic direction; strategic business units; product; price; people; placement; promotion; planning; process; competitive strategy