Stárnutí populace a jeho vliv na společnost z globálního i místního hlediska mikroregionu Bechyňska - Kodadová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená diplomová práce se zabývá demografickým stárnutím populace v souvislosti se změnami, jež s sebou tento přirozený cyklický proces přináší. Jde v ní nejen o zmapování současného stavu a nastínění vývoje v budoucích padesáti letech 21. století, ale jejím cílem je také poukázat na to, jak se populační stárnutí odrazí v celé společnosti a kterých oblastí veřejného života se v budoucnu dotkne nejvíce. Více prostoru je věnováno problematice transformace sociálních služeb s ohledem na poslání této práce, kterým je přispět k projektu komunitního plánování v mikroregionu Bechyně. Ze stejného důvodu jsou v další části práce všechny tyto teoretické poznatky použity k hodnocení sociodemografické situace ve zmíněné oblasti a následnému návrhu opatření, která si budoucí situace vyžádá a jež ve svém výsledku povedou ke zkvalitnění života jeho obyvatel.
The ageing of the population and its impact on the society from a global and local point of view of the micro region Bechyne
Keywords: stáří; demografické stárnutí; sociální služby; komunitní plánování; age; demographic aging; social services; community planning