POVÁLEČNÉ OBDOBÍ KLÁŠTERA TEPLÁ, 1945 - 1950 - Mikešová, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá poválečným obdobím kláštera Teplá v letech 1945 - 1950.Zachycuje obnovu kláštera po válce a odsun německých řeholníků a kněží. Zvláštní pozornost věnuje problematice nastolení komunismu v roce 1948 a dopadu komunistického převratu na život v tomto klášteře na základě archivních pramenů a svědectví pamětníků. První kapitola představuje řád Premonstrátů ve světě, první informace o řádu v Čechách, dějiny a význam řádu. Druhá kapitola se věnuje klášteru Teplá, jeho zakladateli, představuje historii a význam kláštera. Třetí kapitola je klíčová. Zaměřuje se na dění kláštera na konci 2. světové války a na život převora H. J. Tyla.
The postwar period of the Monastery Teplá, 1945 - 1950
Keywords: komunistický režim; náboženská perzekuce; odsun řeholníků a kněží; poválečné období kláštera; obnova kláštera; řád Premonstrátů; klášter Teplá; únor 1948; H. J. Tyl.; Communist mode; religious persecution; transfer of religious and priests; monastery renewal; postwar period of the Monastery Teplá; the Premonstratensian friary; the Monastery Teplá; February 1948; H. J. Tyl.