Inkluze dítěte s mentálním postižením a vývojovou dysfázií v běžné mateřské škole - Kiselicová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je inkluze dítěte s mentálním postižením a vývojovou dysfázií v běžné mateřské škole. Jedná se o případovou studii jednoho konkrétního dítěte. Cílem bakalářské práce je popsat problematiku nástupu dítěte s mentálním postižením a vývojovou dysfázií a jeho začleňování do kolektivu v mateřské škole běžného typu. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou pojmů, které se pojí s problematikou mentální retardace a narušené komunikační schopnosti, je vymezen pojem vývojová dysfázie, diagnostika těchto dětí, spolupráce se školskými poradenskými zařízeními, systém péče o tyto děti a legislativa spojená s inkluzí. V praktické části jsou popsány a prezentovány metody a výsledky kvalitativního výzkumného šetření, jako nejvhodnější typ výzkumu byla zvolena případová studie. Výzkumné šetření je realizováno metodou polostrukturovaného rozhovoru, pozorováním a analýzou dokumentů.
Inclusion of a Child with Mental Impairment and Developmental Dysphasia in an Ordinary Nursery
Keywords: Inkluze; mentální retardace; vývojová dysfázie; případová studie; narušené komunikační schopnosti; školská poradenská zařízení; Inclusion; mental impairment; developmental dysphasia; a case study; impaired communication skills; school counselling facilities