Hodnocení přínosu použití zlatých zrn při radioterapii karcinomu prostaty - Karchutňáková, Iva (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem mé bakalářské práce bylo kvantitativně zhodnotit přínos aplikace zlatých zrn do procesu radioterapie karcinomu prostaty u pacientů léčených na Onkologické klinice 2. Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole. Kvantitativní zhodnocení spočívá jednak ve stanovení odchylek každodenního nastavení pacientů se zavedenými zlatými zrny, jednak v dozimetrickém zhodnocení pomocí analýzy dose-volume histogramů. Do výzkumu bylo zařazeno 50 pacientů s karcinomem prostaty, kteří podstoupili radioterapii technikou IMRT. Jednalo se o prvních padesát pacientů, jimž byla před zahájením radioterapie provedena implantace zlatých zrn do prostaty za účelem zpřesnění zaměření prostaty při každodenním ozařování. U všech pacientů byla vyhodnocena stabilita polohy zrn po dobu ozařování. V 80 % případů se zrna nacházela ve stabilní pozici, odchylka jejich vzájemné polohy při první a poslední ozařovací frakci byla menší než 2 mm. Kontrola ozařovací polohy pacientů byla prováděna denně pomocí dvojice planárních ortogonálních snímků, které byly porovnány se snímky referenčními získanými na simulátoru. Korekce polohy pacienta byla provedena na základě registrace snímků pomocí zlatých zrn. Na základě denních odchylek byla vyhodnocena celková systematická nepřesnost (1 mm v laterálním, 1,2 mm ve vertikálním a 1,5 mm v longitudinálním směru) a náhodná nepřesnost nastavení (3,3 mm v laterálním, 4,2 mm ve vertikálním a 5 mm v longitudinálním směru). U 10 pacientů bylo provedeno srovnání registrace na zrna s registrací na kostní struktury. Průměrné rozdíly mezi oběma typy registrací byly 1 mm v laterálním směru, 2,2 mm ve vertikálním směru a 2,4 mm v longitudinálním směru. U 5 pacientů bylo provedeno dozimetrické zhodnocení přínosu aplikace zlatých zrn na základě přepočtu původního ozařovacího plánu na nový plán s posunem isocentra do polohy, v níž by bylo ozáření provedeno, pokud by bylo aplikováno bez korekce nastavení pomocí zlatých zrn. Byly hodnoceny jak dávky na cílový objem, tak dávky na kritické orgány.
Evaluation of the benefit of fiducial markers in the prostate cancer radiotherapy
Keywords: karcinom prostaty; radioterapie; zlatá zrna; IGRT; Prostate cancer; Radiotherapy; Fiducial markers; IGRT