Interakce Zn2+ iontů s proteiny a nukleovými kyselinami - Dvořáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Interakce kovových iontů významným způsobem ovlivňují strukturu a funkci nukleových kyselin a proteinů. Přibližně polovina enzymů obsahuje ionty kovů jako kofaktory a většina ribozymů nemůže správně fungovat bez přítomnosti iontů kovů. Nejčastěji vyskytujícími se kovy v proteinech jsou Ca2+, Mg2+ a Zn2+. Tato práce je zaměřena na analýzu rentgenových struktur biomolekul obsahujících Zn2+ ionty z hlediska jejich vaznosti. Získaná data jsou následně porovnána s obdobnými daty pro vaznost Mg2+ iontů na biomolekuly.
Interactions of Zn2+ ions with proteins and nucleic acids
Keywords: Zinek; koordinační vrstva; proteiny; nukleové kyseliny; Zinc; proteins; nucleic acids