The Fellowship of the Ring as a social group - Konrádová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce pojednává o knize The Lord of the Rings od Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Jejím cílem je analyzovat Společenstvo Prstenu jako sociální skupinu. První část práce vysvětluje termíny a definice spojené s pojem sociální skupiny. Následující tři části se zaměřují na samotné Společenstvo, počínaje popisem ras, ze kterých je Společenstvo složeno. Následují charakteristiky devíti členů Společenstva a porovnání s jejich rasami. V poslední části jsou analyzováni jednak jednotliví členové Společenstva, jednak celé Společenstvo na základě teorie sociálních skupin, která je popsána v první části práce.
The Fellowship of the Ring as a social group
Keywords: sociální skupina; Společenstvo Prstenu; skupinová pozice; vůdce; skupinový vývoj; social group; Fellowship of the Ring; group position; leader; group evolution