Pacient s roztroušenou sklerózou v péči agentury domácí péče - Kolářová, Dita (Jihočeská univerzita, 2010)
Roztroušená skleróza je onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu a poškozuje nervové buňky. Porušen je především obal nervových vláken, který se nazývá myelin. To zapříčiní následně poškození axonu a vedení vzruchu. Protože lidé postupem času nejsou schopni se o sebe zcela postarat a potřebují pomoc jiné osoby, rozhodnou se proto často pro spolupráci s agenturou domácí péče. Je o ně postaráno a mohou zůstat stále ve svém přirozeném prostředí. Domácí péči lze definovat jako formu zdravotní a sociální péče, která je klientům poskytovaná v jejich vlastním sociálním prostředí a zajišťují ji agentury domácí péče. Bakalářská práce má část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části jsou obsaženy informace o domácí péči. Najdeme zde historii domácí péče, zajištění domácí péče v České republice, popis agentur domácí péče i jejich vybavení a v posledním úseku ošetřovatelská péče v domácí péči. Teoretická část se dále zabývá roztroušenou sklerózou, zejména klinickými projevy, diagnostikou, léčbou a ošetřovatelskou péčí. Ve výzkumné části bylo použito kvalitativní výzkumné šetření, technikou sběru dat byly rozhovory se sestrami agentury domácí péče i s pacienty s roztroušenou sklerózou a pozorování spolupráce sestry s pacientem. Rozhovor byl veden s pěti sestrami a byl rozdělen do několika oblastí, které se týkaly návštěvnosti u pacienta, spolupráce s pacientem, prováděnými intervencemi, zvláštnostmi ošetřovatelské péče o pacienty s roztroušenou sklerózou. Rozhovor s pacienty byl proveden v jejich domácím prostředí po návštěvě sestry a odpovídali 4 pacienti. Otázky rozhovoru se zaměřovaly na pravidelnost návštěv agentury domácí péče, poskytované služby, spokojenost s agenturou domácí péče, spolupráci se sestrami. Práce se zabývá třemi cíly. Prvním z nich je zjištění spokojenosti pacientů s roztroušenou sklerózou s péčí agentury domácí péče a jejích pracovníků. Jako druhý cíl stanovuje zjistit, jaké intervence jsou pacientům s touto nemocí poskytovány. Posledním cílem bylo zjistit specifika péče o pacienty s roztroušenou sklerózou. Cíle této práce byly splněny. Z výzkumné části vyplývá, že pacienti jsou s péčí agentury domácí péče a jejích pracovníků spokojeni. Sestry shodně vypovídaly, že ošetřovatelská péče o pacienty s roztroušenou sklerózou má jistá specifika, do kterých řadí hlavně dostatečnou psychickou podporu pacientů, dlouhodobou spolupráci agentury s pacienty a bližší vztah s pacienty. Prováděné intervence byly také zjištěny. Patří k nim především rehabilitační péče spojená s péčí o pokožku pacienta. Bakalářská práce může být využita v agenturách domácí péče ke zdokonalení péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a posloužit jako zpětná vazba pacientů agentuře domácí péče o chování jejích pracovníků.
The patiens with disseminated sclerosis in care of aftercare agency
Keywords: pacient; roztroušená skleróza; agentura; domácí péče; sestra; patient; multiple sclerosis; agency; domestic care; nurse