Analýza dat z inteligentního včelího úlu - Hála, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je návrh a implementace programového vybavení, které zpracovává zvuková data ze včelího úlu. Audio signál je analyzován ve frekvenční doméně s využitím rychlé Fourierovy transformace a ve specifických frekvenčních pásmech pomocí filtrace v časové doméně. RMS filtrovaných signálu je do databáze ukládáno dávkově i průběžně a vizualizováno pomocí webové aplikace. Analýzu dílčích zvukových záznamů lze zobrazovat pomocí modulů disponujících v jazyce Python s možností výstupu grafů do PDF. Nad daty byla provedena shluková analýza pomocí samoorganizujících se map (SOM), kterou byly detekovány různorodé zvukové projevy včelstva v různých ročních obdobích s následnou vizualizací pomocí teplotních map.
Analysis of data from an intelligent beehive
-
Keywords: Digitální filtr; Fourierova transformace; Python; signál; záznam; shluková analýza; včelí úl; Digital filter; Fourier transform; Python; signal; record; cluster analysis; beehive