Fenomén mnišství v křesťanství - Joklová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá fenoménem mnišství na Východě a Západě. Popisuje jednotlivé rozdíly vzniku a další vývoj zabývá se nejznámějšími představiteli mnišství, popisuje jejich život a vznik nejznámějších řeholí a řádů. a tyto krátce charakterizuje. Nakonec práce přináší krátkou univerzální charakteristiku fenoménu mnišství vůbec.
The phenomenon of monasticism in christianity
Keywords: sv. Benedikt z Nursie; benediktýni; cisterciáci; dějiny mnišství; františkáni; Ignác z Loyoly; minorité; mnišství na východě a západě; sv. František z Assisi; Tovaryšstvo Ježíšovo; zásady a normy mnichů; život mnichů; Benedict of Nursia; benedictines; cistercians; conditions and terms for monks; Francis of Assisi; franciscans; history of monasticism; Ignatius of Loyola; life of monks; minorites; monasticism on West and East; society of Jesus