Genusvariation deutscher Substantive. Eine korpusgestützte Fallstudie am Beispiel von Biskuit, Keks, Marzipan und Nougat - Machová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Autorka se v práci zabývá nejnovějšími tendencemi ve vývoji morfologického systému německých substantiv. Za pomoci korpusu DeReKo provádí analýzu kolísání rodu u slov Biskuit, Keks, Marzipan a Nougat, přičemž vztahuje svoji pozornost především na jeho diatopickou a sémantickou distribuci. Ve své práci se soustředí mimo jiné na etymologii daných slov. Výsledky analýzy porovnává s údaji, které nám poskytují vybrané slovníky. V teoretické části se věnuje historii, metodám a potenciálu korpusové lingvistiky. V praktické části provádí analýzu výše uvedených substantiv.
The grammatical gender variants of German substantives. A case study using the examples of Biskuit, Keks, Marzipan, Nougat and corroborated by corpus.
Keywords: korpusová lingvistika; korpus; empirizmus; racionalizmus; substantivum; rod substantiv; kolísání rodu; DeReKo; corpus linguistic; corpus; rationalism; substantiv; gender; DeReKo