Pohádka jako literární žánr, problém komparatistiky - Kodetová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce zpracovává téma pohádky jako literárního žánru. Navazuje část přibližující problematiku komparatistiky. Součástí je seznámení s významnými osobnostmi literární komparatistiky, folkloristiky a lidové slovesnosti obecně. V práci je k nalezení také konkrétní rozbor nejznámějších pohádek z hlediska jejich původu a variant. Jedním z cílů této bakalářské práce je i seznámení s různým materiálem obsahujícím teorii pohádek či textové databáze jejich různých variant. Praktická část obsahuje výzkum výskytu vybraných lidových pohádek a jejich variant v knihovnách veřejných, školních a domácích. Cílem je zjistit, zda a do jaké míry jsou knihovny ovlivňovány novodobými trendy, případně zda lpí i na tradičních verzích pohádek.
A fairy tale as the literary genre, the problem of comparison
Keywords: pohádka; literární komparatistika; lidová slovesnost; knihovny; fairy tale; comparative literature; folk literature; library