Stalking - Kunčová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá postoji odborné veřejnosti k problematice nebezpečného pronásledování. Nebezpečné pronásledování je poměrně závažným kriminálním jevem. V České Republice je nebezpečné pronásledování kriminalizováno od 1.1.2010, kdy byl stalking zařazen jako skutková podstata trestného činu do trestního zákoníku č.40/2009 Sb. a to v souladu se zásadou ?ultima racio?. Teoretická část je interdisciplinárního charakteru, na problematiku je pohlíženo ve dvou rovinách. Jak v rovině sociologické, tak i po právní stránce. V teoretické části je tedy vymezen současný stav nebezpečného pronásledování, zaznamenán exkurz do historie fenoménu stalking. Definovány jsou druhy stalkingu, uvedena je typologie pachatelů. Popsáno je, jak působí stalking na oběť a jak lze nebezpečné pronásledování řešit. Závěrečné kapitoly této práce jsou zaměřeny na právní úpravu nebezpečného pronásledování a na statistické údaje související s tímto jevem. Cílem této práce bylo zjistit, zda odpovídá potřebě společnosti jednání pronásledovatelů kriminalizovat. Jestli je nebezpečné pronásledování častým jednáním a zda-li je stalking natolik závažný, aby byl sankciován dle trestního zákoníku, takto jsem stanovila dílčí cíle, aby došlo k důkladnému pochopení a zjištění. Výzkum jsem provedla metodou kvalitativní. K získání dat jsem zvolila techniku polostrukturovaného rozhovoru. Poznámky z rozhovorů jsem zaznamenávala doslovnou transkripcí. K analýze dat jsem užila metodu otevřeného kódování. Respondenty mojí práce bylo devět odborníků, kteří se zabývali problematikou nebezpečného pronásledování. Výzkum ukázal, že dle odborné veřejnosti je stalking závažným, ale ne častým trestním činem. Výsledkem výzkumu je, že odborníci pokládají zařazení nebezpečného pronásledování do legislativních opatření jako nezbytné. Většina také souhlasí se stanovenou trestní sazbou, až na vyjímky. V mém výzkumu se nenašel ani jeden respondent, který by s uzákoněním nebezpečného pronásledování nesouhlasil. Výsledky výzkumu korespondují s mými názory. Práce poukazuje na potřebu včasného českého zákonodárství. Může být přínosem pro laickou veřejnost a pomáhající organizace, které se stalkingem zabývají. Výsledky práce by mohly být použity jako zpětná vazba pro odbornou a zainteresovanou veřejnost.
Stalking
Keywords: Bílý kruh bezpečí; dopady; nebezpečné pronásledování; oběť; pronásledovatel; White ring of safety; reasons; stalking; victim; stalker