Migrationsliteratur oder Antiheldenroman. Michael Stavaričs Stillborn. - Maryšková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zařazení rakouského spisovatele Michaela Stavariče a jeho děl do migrační literatury. Vzhledem k autorovu přestěhování se v raném věku z Brna do Vídně bude zmíněna problematika změny jazyka. Následuje podrobný rozbor Stavaričova románu stillborn, který se věnuje především charakteristice hlavní postavy, strategiím vyprávění a možnostem interpretace tohoto díla. Ve stejné kapitole se pokusím vyvrátit obecné tvrzení, že zmiňované dílo patří pouze do migrační literatury. Budou předloženy důkazy o tom, že tato kniha vykazuje i znaky antihrdinského románu. Práce je zakončena kritikou českého překladu Radky Denemarkové (Mrtvorozená Eliška Frankensteinová), která se zaměřuje na rozdíly mezi originálem a překladem.
Migrant literature or anti-heroic novel. Michael Stavarič´s Stillborn.
Keywords: stillborn; Michael Stavarič; Frankenstein; Radka Denemarková; Mrtvorozená Eliška Frankensteinová; anti-hrdinský román; migrační literatura; stillborn; Michael Stavarič; Frankenstein; Radka Denemarková; Mrtvorozená Eliška Frankensteinová; anti-heroic novel; migrant literature