Vzdělávání policistů jako klíč k jejich profesionalitě - Stejskal, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci, která se zabývá vzděláváním policistů a strážníků obecních policií, se snažím postihnout specifika obou vzdělávacích systémů. Cílem práce je analyzovat systém vzdělání v současné podobě s ohledem na zvyšující se právní vědomí osob, s nimiž policisté při své práci přicházejí do styku. Bakalářská práce se rovněž soustředí na problematiku následného vzdělávání, rozvíjení sociálních dovedností a jejich dalšího využití v praxi. Chtěl bych poukázat na dnešní vnímání policie jako nezbytné složky k prosazení zákonných norem. Práce se zabývá historií a vzděláváním příslušníků bezpečnostních sborů se zaměřením na profesní etiku a přístupem občanů k policii jako k složce, která výraznou měrou zasahuje do jejich práv a svobod. Zároveň poukazuji na dnešní vnímání policie jako nezbytné složky k prosazení zákonných norem. Bakalářská práce je zaměřena na specifika vzdělávání policistů Policie České republiky a strážníků obecní policie v závislosti na výkonu služby a využitelnosti vzdělání v jejich praxi. Zabývá se požadavky, které jsou kladeny na policisty v teoretické i praktické rovině a provázaností teoretické a praktické přípravy pro výkon jejich povolání.
Training for police officers as the key to their professionalism
Keywords: vzdělání; policie; obecní policie; profesionalita; etika; education; police; municipal police; professionalism; ethic