Kamenická výzdoba Staroměstského orloje v kontextu českého pozdně gotického umění a její ikonografický rozbor - Soušková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem práce je podrobné popsání vnější kamenické výzdoby orloje Staroměstské radnice (s přihlédnutím k vstupnímu portálu radnice a ostění okna s Vladislavovou iniciálou), její ikonografický rozbor včetně pořízení fotodokumentace. Práce dokumentuje možné stylové paralely této výzdoby v českém i evropském umění pozdní gotiky, přičemž se zaměřuje zejména na naturalistické prvky. Právě prozkoumání možných paralel vede k nastínění okruhu možných autorů tohoto díla a jeho symbolickému významu.
Stonemason´s decoration of the Prague Old Town´s astronomical clock in the context of the Czech Late Gothic art and it´s iconographic analysis
Keywords: Staroměstská radnice; kamenická výzdoba; orloj; pozdní gotika; Old Town Hall; stone sculptural decoration; astronomical clock; Late Gothic