Rodiny v nepříznivé životní situaci - jejich migrace v rámci azylových domů - Štěrbová, Lada (Jihočeská univerzita, 2018)
Zvolené téma se týká rodin, které neměly to štěstí, aby mohly bydlet ve vlastním bydlení. Týká se rodin, které o bydlení z různých důvodů přišly. Byly vystěhovány z pronajatých bytů, ubytoven, nebo jim byla ukončena smlouva o poskytování sociální služby v jiném azylovém domě. V některých případech může dojít k tomu, že rodina není schopna najít včas nové bydlení. Tyto rodiny potom využívají poskytnutí přístřeší v azylových domech. Cílem této služby je zmírňovat nebo zabraňovat sociálnímu vyloučení osob v situaci, která je spojená se ztrátou bydlení. Jde o službu pobytovou, která poskytuje osobám bez přístřeší bydlení na přechodnou dobu. Diplomová práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje pět podkapitol, které se zaměřují na zvolenou problematiku. Praktická část na svém počátku obsahuje stanovené cíle diplomové práce. Cílem této diplomové práce bylo zmapovat důvody, na základě kterých je pro rodiny v nepříznivé životní situaci obtížné najít vhodné bydlení. Pro zjištění potřebných informací byl zvolen kvalitativní výzkum s využitím polostrukturovaného rozhovoru. Výzkum probíhal v azylových domech pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Výzkumu se zúčastnilo sedm komunikačních partnerů. K vyhodnocení dat byla použitá metoda otevřeného kódování. Výsledky provedeného výzkumu ukazují, že důvodů, kvůli kterým je pro rodiny v nepříznivé životní situaci obtížné najít vhodné bydlení, je několik. Jako nejčastější důvod uvedli komunikační partneři svou příslušnost k romské menšině. Jako další důvod uvádí velký počet a věk dětí v rodině a předsudky majitelů bytů. Další obtížně řešitelný problém je pro komunikační partnery nedostatek peněz na zaplacení kauce, kterou požadují majitelé bytů při pronájmu bytu. Tato diplomová práce zdůrazňuje nutnost přijetí zákona o sociálním bydlení, který by měl pomoci řešit bytovou situaci rodin v nepříznivé životní situaci.
Families in an adverse life situation - their migration among emergency shelters
Keywords: Rodina; sociální vyloučení; azylový dům; zákon o sociálním bydlení.; Family; social exclusion; emergency shelter; law on social housing.