Distance-decay efekt v dojížďce za prací na příkladu kraje Vysočina - Zych, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje efektu distance decay v mobilitě za prací a do škol, na příkladu kraje Vysočina mezi léty 1991 a 2001. Stanovením dvou reprezentačních středisek dojížďky, Jihlavy a Třebíče, které znamenají protikladné extrémy mezi vybranými lety, dojde k hlubší analýze vazeb mezi intenzitou vyjížďky jednotlivých obcí a jejich vzdáleností do středisek osídlení. Podstatnou součástí práce je zhodnocení působení efektu distance decay na dojížďku do zaměstnání a do škol, a posouzení změn v rozsahu spádového území středisek mezi cenzy. Spolu s určením faktorů, které změny podmiňují.
Distance-decay effect of commuting on the example region Vysočina
Keywords: dojížďka za prací a studiemi; prostorová mobilita; distance decay; region a regionalizace; Vysočina; commuting to work and studies; spatial mobility; distance decay; region and regionalization; Vysočina