Prevence a rehabilitace přetížení pojivové tkáně dolních končetin u hokejových brankářů - Bednařík, Karel (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kompenzačních cvičení jako plnohodnotné části přípravy hokejových brankářů při prevenci a rehabilitaci poranění způsobených jednostrannou zátěží a přetěžováním tkání dolních končetin. Prvním cílem práce bylo zjistit stav kompenzačních a relaxačních postupů v zařazení do tréninkového procesu mladých i dospělých hokejových brankářů. Druhým cílem bylo navrhnout vhodná kompenzační cvičení a dokázat jejich vliv na organismus. Základní strategií bakalářské práce byla kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Při sběru dat byly využívány metody strukturovaných dotazníků s otevřenými i uzavřenými otázkami, strukturované rozhovory, dále metody pozorování a speciální fyzioterapeutická vyšetření. Využíval jsem klinické vyšetřovací metody aspekce, palpace, měření svalové síly, goniometrie a další fyzioterapeutické metody. Získaná data byla vyhodnocena, zapracována do tabulek a grafů. Testovaný soubor byl vytvořen selektivním výběrem, kdy klienti museli splňovat požadavky: - klient je hráčem ledního hokeje na vrcholové úrovni nebo vysoké úrovni - klient hraje na postu brankáře - klienti byli z rozdílných věkových skupin a rozdílných hokejových klubů Pro první cíl práce jsem vybral skupinu 9 respondentů, z devíti různých hokejových klubů v rámci ČSLH a zahraničních hokejových klubů. Pro druhý cíl jsem vybral skupinu šesti klientů, na kterých byl prováděn 3 měsíční výzkum, na jehož konci byla porovnávána vstupní a výstupní vyšetření. Na základě těchto výsledků jsem graficky znázornil vliv a možnosti kompenzačních cvičení jako vhodné a nedílné části v tréninkovém procesu. Výsledky práce ukázaly, že při tréninku a výchově hokejových brankářů jsou velice často opomíjeny relaxační a kompenzační metody. Přičemž tyto metody mohou zabraňovat jednostrannému přetížení, následným problémům a poraněním tkání dolních končetin. Práce dokládá, že ačkoliv jsou negativní výsledky jednostranného přetížení známy, jejich kompenzaci a nápravě se neklade dostatečná pozornost a v praxi nejsou využívány, nebo jen velmi okrajově, žádné kompenzační mechanismy. Přitom z výsledků práce je naprosto zřejmé, že kompenzační a relaxační metody mají velice pozitivní vliv na problémy způsobené jednostrannou zátěží, jak na úrovni preventivní, tak na úrovni rehabilitační.
Prevention and Rehabilitation of Overloading the Connective Tissue of Lower Limbs of Ice-Hockey Goalkeepers
Keywords: Fyzioterapie; Hokejový brankář; Kompenzační cvičení; Pojivová tkáň dolních končetin; Prevence; Přetíţení; Rehabilitace; Physiotherapy; Ice-hoceky goalkeeper; compensation exercises; connective tissue of lower limbs; prevention; rehabilitation; overloading