Předčasný starobní důchod - Böhmová, Květoslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce nesoucí název " Předčasný starobní důchod" je typem studie, jejímž cílem je ověřit, z jakého důvodu lidé nejčastěji odcházejí do předčasného starobního důchodu. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část práce seznamuje s historií vývoje systému, zejména se zákonem č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, včetně obecné charakteristiky a jednotlivých dávek plynoucích z důchodového pojištění. Následně je předložen zejména institut předčasného starobního důchodu s historií s vymezením okolností, za kterých lze dávky předčasného starobního důchodu čerpat. Dále práce seznamuje s výší a výpočtem předčasného starobního důchodu. V závěru této časti je objasněna možnost čerpání tzv. předdůchodu. Praktická část práce staví na kvantitativním výzkumném šetření. Pro sběr dat k tomuto šetření byla použita metoda dotazování prostřednictvím techniky dotazníku. Byl vytvořen vlastní dotazník, který obsahoval 15 otázek. Dotazník záměrně neobsahuje větší množství otázek, aby neodradil respondenta od ochoty odpovídat. Otázky jsou koncipovány tak, aby byly jednoduché a srozumitelné všem potenciálním respondentům. V této části prezentuji výsledky terénního výzkumu, který byl realizován v okrese Český Krumlov v období měsíců listopad 2015 květen 2016, a to na vzorku 136 respondentů z řad žadatelů o sledovanou dávku. Cílem bakalářské práce je ověřit důvod, proč lidé odcházejí do předčasného starobního důchodu. Výzkumem byl potvrzen předpoklad, že častým důvodem odchodu do předčasného starobního důchodu je nemožnost uplatnění na trhu práce. Při třídění výsledků vyšlo najevo, že převažuje důvod spojený s nezaměstnaností, neboť důvod zrušení organizace nebo pracovního poměru je de facto svými důsledky spojen s nezaměstnaností.
Early Retirement
Keywords: Důchodové pojištění; nezaměstnanost; předčasný starobní důchod; starobní důchod; stárnutí populace; Pension insurance; unemployment; early retirement; old-age pension; population ageing