Vladimír Lutovský - uplatnění tématu "třetí odboj" ve výuce dějepisu a výchově k občanství - Janda, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce si klade za cíl vytvořit konkrétní výukovou lekci využitelnou v hodinách dějepisu a výchovy k občanství (ZSV) na druhém stupni základní školy a na střední škole, ve které se žáci za využití metod dramatické výchovy a projektové výuky seznámí s událostmi moderních československých dějin prostřednictvím životního příběhu Vladimíra Lutovského. Kromě vytvoření výukového materiálu se autor práce bude zabývat historickými aspekty tématu a tím, jakým způsobem se věnujeme dané historické éře v prostředí současného českého školství. Zároveň pojedná etické a hodnotové otázky spojené s výukou daného tématu. Další část práce se bude věnovat otázkám vhodného didaktického zpracování tématu a souvisejícím otázkám (věk žáků apod.). Autor téma zpracuje v podobě lekce připravené k využití v hodinách zmíněných předmětů.
Vladimír Lutovský - The application of teaching the third resistance in civics and history
Keywords: Vladimír Lutovský; třetí odboj ve výuce; 50. léta; komunistický režim; badatelsky orientovaná výuka; Vladimír Lutovský; the third resistance in teaching; 1950´s; communist régime; inquiry-based education