Fytolitová analýza materiálu ze záchranného archeologického výzkumu v Radčicích, okr. Strakonice. - Budilová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Jedním z cílů této práce je vytvořit literární rešerši o možnostech využití fytolitové analýzy v archeologii, a to zejména v kontextu prostředí období neolitu ve střední Evropě. Získané poznatky se uplatňují v samotné fytolitové analýze materiálu z archeologického výzkumu v Radčicích. Analýza spočívá v determinaci fytolitů, určení taxonů jejich možného původu a zhodnocení rozdílů fytolitových spekter vzorků z různých částí výplně, součástí práce je i tvorba referenční sbírky rostlin vybraných druhů. Práce by měla řešit formulované otázky o způsobu utváření výplně objektu, výskytu obilovin na lokalitě a souvislosti mezi funkcí pravěkých nástrojů a fytolitů na nich nalezených.
Phytolith analysis of a material obtained by rescue archaeological excavation in Radčice, Strakonice district.
Keywords: fytolity; neolit; archeologie; archeobotanika; phytoliths; neolithic; archaeology; archaeobotany