Vliv vybraných parametrů na kvalitu masných výrobků - Roušal, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá senzorickou analýzou vybraných druhů trvanlivých masných výrobků v závislosti na technologii výroby. Jejím cílem je pomocí senzorického hodnocení a poté statistického vyhodnocení porovnat, který z těchto druhů výrobků je hodnotiteli, potažmo spotřebiteli více preferován. Teoretická část práce shrnuje poznatky ze senzorické analýzy potravin včetně jejích podmínek a statistického vyhodnocení, smyslové vnímání obecně a technologii výroby trvanlivých masných výrobků. V praktické části je popsána použitá metoda a výsledky provedené hedonické zkoušky. V práci byly k hodnocení použity vzorky trvanlivých masných výrobků předních tuzemských producentů trvanlivých masných výrobků běžně distribuovaných a dostupných v obchodní síti ČR.
The influence of selected parameters on the quality of meat products
Keywords: senzorická analýza; masné výrobky; fermentace; sensory analysis; meat products; fermentation