Ovlivnitelné rizikové faktory a cévní mozková příhoda ischemického typu - Berková, Simona (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá ovlivnitelnými rizikovými faktory a cévní mozkovou příhodou ischemického typu. Cílem práce bylo porovnat znalostní potenciál o ovlivnitelných rizikových faktorech u pacientů s vysokým rizikem ke vzniku cévní mozkové příhody a u pacientů, kteří se léčí po prodělané cévní mozkové příhodě ischemického typu. K naplnění cíle nám pomohla následující výzkumná otázka. Liší se znalosti o ovlivnitelných rizikových faktorech ve vybraných skupinách respondentů? K realizaci výzkumného šetření jsme zvolili kvalitativní přístup pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro vedení rozhovoru (Příloha 1) se skládal z devíti otázek. Ty byly v některých případech obohaceny o otázky doplňující První čtyři otázky se zabývaly cévní mozkovou příhodou, na které navazovali otázky ohledně životního stylu. Data získaná výzkumným šetřením byla následně zpracována metodou otevřeného kódování s využitím techniky ,,tužka a papír". Výzkumný soubor tvořilo 10 dotazovaných, kdy 5 dotazovaných spadalo do skupiny s vysokým rizikem cévní mozkové příhody a zbylých 5 dotazujících. bylo po již prodělané cévní mozkové příhodě ischemického typu. Výsledky práce byly pro větší přehlednost rozčleněny do jednotlivých tematicky zaměřených kategorií a podkategorií. Výpovědi oslovených respondentů kvalitativního výzkumného šetření naznačili, že pacienti s vysokým rizikem CMP se orientují méně, než pacienti léčení po CMP. U všech pacientů probíhá je dispenzarizace lékařem. Je zřejmé, že tyto výsledky mohou poukazovat na nízkou úroveň primární prevence především informovanost o této nemoci a nízkou úroveň zdravotní gramotnosti celkově.
Influenceable risk factors and ischemic stroke
Keywords: Ischemická cévní mozková příhoda; ovlivnitelné rizikové faktory; primární prevence; ateroskleróza; arteriální hypertenze; diabetes mellitus; cholesterol; Ischemic stroke; influenceable risk factors; primary prevention; atherosclerosis; arterial hypertension; diabetes mellitus; cholesterol