Potřeby organizací ve zdravotně sociální oblasti při získávání dobrovolníků - Vernerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou dobrovolnictví z pohledu organizací působících ve zdravotně sociální oblasti, konkrétně z hlediska jejich potřeb při realizaci dobrovolnictví. Výzkum byl prováděn na území Teplicka. Zde byla před dvěma lety již uskutečněna analýza dobrovolnictví v rámci bakalářské práce, na jejíž výsledky navazuje současný výzkum. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaké jsou potřeby organizací ve zdravotně sociální oblasti při získávání dobrovolníků. Teoretická část práce se věnuje vymezení pojmů týkajících se dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti. Vymezuje pojem organizace ve zdravotně sociální oblasti, také se věnuje pojmům dobrovolnictví a dobrovolník. Další kapitoly jsou věnovány dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti, managamentu dobrovolnictví. Nechybí kapitola věnující se potřebám člověka, dobrovolníka i organizace. Závěr popisuje současný stav dobrovolnictví na Teplicku. Celá problematika byly zkoumána pomocí kvantitativního výzkumu. Hlavní použitou metodou pro sběr potřebných dat bylo dotazování, technika polostrukturovaný rozhovor. Analýzou těchto rozhovorů byly zodpovězeny dílčí výzkumné otázky. Práce prezentuje potřeby organizací ve zdravotně sociální oblasti při získávání dobrovolníků. Zejména potřebu vyšší informovanosti o celé problematice dobrovolnictví, vyšší počty aktivních dobrovolníků v regionu, potřebu personálního zajištění vedení těchto činností v podobě koordinátora dobrovolníků a s tím spojené finanční prostředky. V závěru práce se autorka pokouší nastínit souvislosti a možné řešení rozvoje dobrovolnictví na Teplicku.
Needs of organizations in the health and social sphere in getting volunteers
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; zdravotně sociální oblast; potřeby organizací; volunteer; volunteering; health-social area; needs of organizations