Právní úprava státní sociální podpory a možnosti její změny - Hadačová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou státní sociální podpory, která upravuje dávky poskytované oprávněným osobám (rodinným příslušníkům) ve společensky uznaných sociálních situacích, kdy stát skrze jejich vyplácení zčásti přebírá spoluzodpovědnost za vzniklou sociální situaci. Práce popisuje historický vývoj sociálních dávek vyplácených státem, současnou právní úpravu zahrnující dávky, kterými jsou přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné a pohřebné. Dále informuje o charakteristikách zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, v návaznosti na současnou úpravu životního minima dle zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu. Dotýká se také způsobu financování státní sociální podpory a kontinuity českého systému státní sociální podpory s Evropskou unií. Cílem práce bylo nejen zmapovat současný stav problematiky, ale také zjistit názory zaměstnanců orgánů státní sociální podpory na platnou právní úpravu včetně případných návrhů na její možnou změnu a vytvořit srovnání změn v poskytování jednotlivých dávek v letech 2006, 2007 a 2008. K dosažení cíle byla využita kvalitativní metoda analýzy dokumentů a dotazování. Jako techniky výzkumu sloužily sekundární analýza dat a polostandardizovaný rozhovor. Zkoumaný soubor tvořilo devět respondentů, majících zkušenosti v oblasti státní sociální podpory, zvolených metodou náhodného výběru z šesti různých krajů České republiky. Jednalo se o vedoucí pracovníky s dlouholetou praxí v daném systému. Z výzkumu vyplývá, že změny, které vstoupily v platnost 1.1.2008, se setkávají spíše s negativním hodnocením a s názorem, že český systém státní sociální podpory přispívá k růstu závislosti občanů na státu. Návrhy změn, formulované v této práci na základě výsledků výzkumu, by se měly týkat především přídavku na dítě, příspěvku na bydlení a zpřísnění kontroly týkající se poskytování či využívání dávek. Na základě získaných informací a dosažených cílů by práce mohla být přínosným příspěvkem do diskuse o dalších legislativních změnách systému státní sociální podpory i s následným pozitivním dopadem při aplikaci v praxi.
The Legal adjustment of state social support and possibilites of its change
Keywords: nezaopatřené dítě; reforma; rodina; sociální situace; státní sociální podpora; životní minimum; unprovided child; reform; family; social situation; state social support; life minimum