Analýza vlivu komplexní regenerace na sportovní výkon sportovce ve smíšeném bojovém umění klubu Gladiators gym České Budějovice. - Maršálek, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje účinnosti vybraných regeneračních prostředků na výsledky testu pracovní kapacity na sportovcích ve smíšeném bojovém umění. Na prvním probandovi jsme testovali účinnost Schultzova autogenního tréninku, celotělové masáže a saunování. Druhý proband byl vystaven účinkům Jacobsonovi svalové progresivní relaxace a vířivé koupele. Oba probandi prováděli stejný kompenzační program po tréninkové jednotce MMA. Tréninky byly zařazeny třikrát týdně. Intervenční program trval osm týdnů. V práci je stručně shrnuta problematika MMA a jeho vývoj. Dále rozdělení regenerace a její důležitost ve vztahu ke sportovnímu výkonu. Použili jsme obsahovou analýzu, syntézu a metodu měření. Výzkum byl proveden formou případové studie. Anamnézu probandů jsme vytvořili použitím polostrukturovaného interview. Pro zjištění pracovní kapacity, jsme použili zátěžový test W170. Následoval intervenční program, po kterém jsme opět provedli zátěžový test. Dle výsledků zátěžového testu, došlo vlivem vybraných regeneračních prostředků ke zvýšení tělesné zdatnosti. U prvního probanda o 42,8 % a u druhého o 16,07 %.
Analysis of the impact of complex regeneration on the sport performance of the athlete in Mixed martial arts club Gladiators gym České Budějovice.
Keywords: srdeční frekvence; proband; regenerace; autonomní nervový systém; heart rate; proband; regeneration; autonomic nervous system