Analýza vyprojektovaných a realizovaných společných zařízení v pozemkových úpravách - Sochor, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo analyzovat rozdíly mezi projekty a realizacemi společných zařízení v rámci již ukončených komplexních pozemkových úprav v okrese České Budějovice. Jako zástupce testovaného souboru byla vybrána KPÚ Bohunice nad Vltavou, kde byl detailní rozbor projektu jednotlivých společných zařízení porovnán se stavem zjištěným rekognoskací terénu. Na základě těchto pozorování zároveň byly zjištěny zásadní odlišnosti realizace od projektu, zejména v nerespektování navržených protierozních opatření. Výsledky následné analýzy dat z celého okresu ukazují, že hlavním problémem realizace je opomíjení utváření a ochrany krajiny vlivem nedostatečné legislativní opory. Nakonec byla navržena opatření, která by mohla pomoci realizovat i ostatní společná zařízení než jsou polní cesty.
Analysis of designed and implemented common facilities in land consolidation
Keywords: pozemkové úpravy; společná zařízení; land consolidation; common facilities