Početnost a biotopové nároky holuba hřivnáče (Columba palumbus) v městském prostředí. - Melnyk, Andrii (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na studium početnosti a biotopových nároků holuba hřivnáče (Columba palumbus) v různých prostředích. Analyzuje se adaptace holuba hřivnáče (Columba palumbus) na městské prostředí a jeho ekologie v urbanizovaných oblastech. Výsledky ukazují, že nejvíce holubů bylo nalezeno v parkové zóně, kde bylo také nejvíce hnízd. V městském prostředí bylo zjištěno menší množství holubů a hnízd v porovnání s parkovou zónou, zatímco v zemědělském biotopu bylo nejméně holubů a hnízd. Průměrný počet holubů na hektar a počet hnízd na hektar byl také vypočítán pro každý biotop a ukázal rozdíly v hustotě populace mezi nimi. Práce se také zaměřuje na faktory ovlivňující výskyt a početnost holuba hřivnáče v městském prostředí, jako je dostupnost potravy, hnízdní místa a vhodné klimatické podmínky. Cílem práce je získat podrobnější informace o adaptaci holuba hřivnáče (Columba palumbus) na městské prostředí a jeho ekologii, což může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi městským prostředím a životními podmínkami ptáků.
Occurrence and habitat selection of Common wood pigeon (Columba palumbus) in the urban environment.
Keywords: holub hřivnáč; Columba palumbus; početnost; hustota; biotopové nároky; městské prostředí; ekologie; faktory ovlivňující početnost; České Budějovice.; wood pigeon; Columba palumbus; abundance; density; habitat requirements; urban environment; ecology; factors affecting abundance; České Budějovice.