Základní aspekty výživy a vyhodnocení vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi telat - Poborská, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Zdravá a správně krmená telata jsou hlavním předpokladem vysoké užitkovosti. Cílem práce je zhodnotit koncept výživy telat a posoudit dynamiku vybraných hematologických a biochemických parametrů v krvi ve vybraném zemědělském podniku v závislosti na vlivu vybraných potravních doplňků. Pokus byl proveden v zemědělském družstvu Krásná hora nad Vltavou a.s. na farmě Perovice, kde se chová holštýnský skot. Byly vytvořeny tři skupiny telat - jedna kontrolní a dvě pokusné. Pokusným skupinám byly podávány doplňky stravy na podporu aktivní imunity podle pokynu. V první skupině doplňky stravy Lactovita, druhé skupině potravinové doplňky s názvem Biopolym. První odběry krve se prováděly od 5. do 7. dne věku a druhé odběry byly provedeny o 3 týdny později. Zjištěné údaje a rozbory byly shrnuty a vyhodnoceny. Pokus byl prováděn od srpna do listopadu 2013.
The basic aspects of nutrition and evaluation of selected haematological and biochemical parameters in the blood in calves
Keywords: telata; výživa; probiotika; prebiotika; calves; nutrition; probiotics; prebiotics