Obraznost teminologie - motivace pojmenování brouků - Junková, Bohumila (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2019)
V článku se zabýváme popisnými termíny, které jsou časté v zoologii a botanice. Pojmenování živočichů a rostlin obsahují důležité informace o vlastnostech pojmenovávaných subjektů. Obraznost pojmenování a s ní související expresivitu předpokládáme ve funkčním stylu uměleckých textů, v analytických žánrech stylu publicistického i v běžné komunikaci. V uvedených typech textů mají různé funkce, např. estetickou, persvazivní, občas jsou užívány bez konkrétního záměru. Třebaže s odborným funkčním stylem uvedené vlastnosti nespojujeme, mají i zde své uplatnění.
Figurativeness of terminology - motivation for giving names to beetles
Keywords: expresivita; funkční styl odborný; motivace pojmenování rostlin a živočichů; obraznost; termíny popisné; expressivity; special functional style; motivation of naming plants and animals; figurativeness; descriptive terms