Letní tábory totality a dneška z pohledu vedoucího - Dobešová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá organizací letních dětských táborů před rokem 1989 a po něm, a to z pohledu vedoucího. Sleduje historii dětského táboření ve světě a v bývalém Československu jako aktivního způsobu využívání volného času dětí o prázdninách. Hodnocení letních dětských táborů v obou obdobích vychází ze zkušeností a poznatků vedoucích, kteří na táborech pracovali. Po roce 1989 je hlavní pozornost v práci věnována postavení provozovatelů a vedoucích dětských táborů, a to především z pohledu práva a dále zákonům a směrnicích souvisejících s pořádáním táborů.
Summer camps of totality and today. Instructor view
Keywords: letní dětský tábor; vedoucí tábora; vedoucí oddílu; provozovatel; tábory ROH; skautské tábory; dětská rekreace; volný čas; celotáborová hra; legislativa; summer camp; camp director; camp head; troop head; operator; ROH camps; scout camp; children recreation; free time; all-camp game; legislative