Srovnání investičních a spořících možností pro běžné klienty v České republice. - Šimek, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je porovnat různé spořící a investiční možnosti pro běžnou klientelu v České republice a zároveň vysvětlit základní pojmy ohledně investic a finančních produktů. Práce především pracuje s tzv. magickým trojúhelníkem, kde rozhodující kritéria jsou výnos, riziko a likvidita. Dále jsou zde popsány a vysvětleny metody vícekriteriálního hodnocení variant a metody stanovení vah, které byly aplikovány na pěti různých produktech pro tři různé druhy klientů. Výhodou těchto metod je, že berou v potaz důležitost kriterií, který si klient vybere. Tímto způsobem jsou vypočteny jednotlivé nabídky a seřazeny od nejlepší varianty po nejhorší.
Comparing of investment and saving possibilities for common clients in the Czech Republic.
Keywords: investice; spoření; finance; magický trojúhelník; výnos; likvidita; riziko; podílové fondy; finanční produkty; vícekritoriální hodnocení variant; metody pro stanovení vah.; investments; saving; finance; magic triangle of investments; mutual funds; profit; risk; liquidity; financial products; multi-critera evolution of alternatives; methods for assesment of weight and the order of alternatives.