The concept of identity and femininity in the Handmaid's Tale - Aleksičová, Tijana (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavní náplní této práce bude zkoumání konceptu identity a ženskosti v knize Příběh služebnice od Margaret Atwoodové. Identita a ženskost coby elementy silně podléhající interpretaci budou předmětem analýzy a komparace z různých úhlů pohledu. Tohoto záměru bude dosaženo pomocí podrobného čtení a rozboru autorčina románu v kombinaci s poznatky z per autorů sekundární literatury. Témata, která budou v práci obsažena, jsou následující: Druhá vlna feminismu a její vliv na literaturu, hegemonická struktura státního aparátu Gileadu, genderové role a jejich vyobrazení v románu, jazyk jakožto prostředek manipulace a oprese jedinců, symbolika barev, názvů a tradic, gradující psychická destrukce hlavní postavy. Práce se zaměří na relevanci těchto témat v literatuře v kontextu doznívající druhé vlny feminismu. Práce bude napsána v anglickém jazyce.
The concept of identity and femininity in the Handmaid's Tale
Keywords: Identita; feminita; role jazyka; genderové role; teokracie; totalita; Identity; femininity; the role of language; gender roles; theocracy; totalitarianism