Aktivity klientů s mentálním postižením v Centru pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka Jindřichův Hradec - Fittlová, Michala (Jihočeská univerzita, 2010)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na definování pojmů zdravotně postiženého jedince, mentální retardaci, aktivity klientů s mentálním postižením a volný čas v Centru pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka. Výzkum je rozdělen na dvě části: kvantitativní část, kdy pro sběr dat byl použit dotazník pro personál zařízení a druhý dotazník pro management zařízení. V kvalitativním výzkumu byl použit rozhovor s rodiči klientů a s klienty. Cílem práce bylo zmapovat a zhodnotit aktivity klientů Centra pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka Jindřichův Hradec (Cíl 1), zjištění názorů rodičů na aktivity klientů v zařízení (Cíl 2) a na základě zjištěných údajů popsat a zhodnotit stávající stav aktivit v zařízení (Cíl 3). Všechny cíle byly splněny. Pro kvantitativní výzkum byly předem stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza I - Nabídka aktivit zařízení CPASS Bobelovka nepokrývá veškeré zájmy klientů, tato hypotéza se nepotvrdila. Hypotéza II - Management zařízení považuje aktivity klientů za dostatečné a kvalitní, tato hypotéza se potvrdila. Na základě kvalitativního výzkumu byly stanoveny hypotézy III a IV. Hypotéza III - Rodiče klientů jsou spokojeni s aktivitami nabízenými zařízením CPASS Bobelovka. Hypotéza IV: Klienti jsou spokojeni s aktivitami v zařízení.
Activities of Clients with Mental Disorders at the Centre of Accomodation and Outpatient Social Services Bobelovka Jindřichův Hradec
Keywords: Mentální retardace; aktivity; volný čas; Centrum pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka; Mental Disorders; activities; leisure time; Centre of Accomodation and Outpatient Social Services Bobelovka Jindřichův Hradec