Kořeny náboženské víry v lidské přirozenosti - John, Radek (Jihočeská univerzita, 2014)
Text shrnuje teorie z poslední doby, které se snaží vysvětlit existenci náboženské víry, včetně důkazů na jejich podporu. Čtenář se napřed setká se stručnou charakteristikou světových náboženství na začátku jednadvacátého století. Pak se dozví o třech přístupech k vysvětlení tohoto jevu. První z nich pokládá náboženství za vedlejší produkt lidské kognice, druhý za signál ochoty ke spolupráci a třetí za způsob, jak zvýšit reprodukční úspěch věřících. Následuje diskuze.
Roots of religious belief in human nature
Keywords: náboženství; psychologie; evoluce; spolupráce; religion; psychology; evolution; cooperation