Převaz v kontextu ošetřovatelského procesu - Němečková, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Převaz ran je součástí péče o pacienta nejen na odděleních věnovaných operačním zákrokům. Vzhledem k tomu, že pacient s ránou má jisté specifické potřeby, lze nalézt efektivní metodu poskytování ošetřovatelské péče právě v aplikaci ošetřovatelského procesu. Cílem práce bylo zmapovat problematiku převazu v kontextu ošetřovatelského procesu. Dalšími cíli bylo zjistit, jaká očekávání mají pacienti v souvislosti s ošetřováním rány od sestry a jaké potřeby jsou pacientovi saturovány při ošetřování ran. Byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jak probíhá převaz rány v ošetřovatelské praxi? Jak vnímají sestry své kompetence pro převaz ran? Jak vnímají převaz rány pacienti? Metodou zpracování empirické části bylo kvalitativní výzkumné šetření, které bylo uskutečněno technikou polostrukturovaného rozhovoru s pacienty, kteří měli akutní, či chronickou ránu a byly v souvislosti s její léčbou ošetřováni v nemocnici. Druhou skupinu informantů tvořily sestry, které pracují na operačních odděleních a během své práce pečují o pacienty a jejich rány. Výzkumný soubor byl tvořen jedenácti pacienty a dvanácti sestrami. Na základě studia literatury bylo vytvořeno deset základních otázek pro rozhovor s pacienty a jedenáct základních otázek pro rozhovor se sestrami. Všechny získané rozhovory byly se souhlasem informantů zaznamenávány na audio záznam a následně očištěny od vycpávkových slov a přepsány. Metodou zvolenou pro zpracování získaných dat bylo otevřené kódování, technika "tužka papír". Výsledky výzkumného šetření jsou prezentovány v podobě kategorií a podkategorií. Z odpovědí informantů bylo zřejmé, že péče o rány je velmi rozdílná dle pracovišť a systému péče. Výsledky výzkumného šetření odhalily, že nejčastěji udávanou potřebou pacientů s ránou je potřeba být bez bolesti. Dále bylo zjištěno, že i přesto, že informantky tvrdily, že je ošetřovatelský proces na jejich pracovištích využíván částečně i plně, komplexní znalosti o ošetřovatelském procesu v dalších otázkách neprokázaly. Díky zmapování dané problematiky výše uvedenými skupinami došlo k propojení některých názorů a také odkrytí nedostatků či potřebných změn, které mohou být podkladem pro nové výzkumné práce.
Wound care in context of the nursing process
Keywords: pacient; rána; ošetřovatelský proces; převaz rány; sestra; patient; wound; nursing process; wound care; nurse