Posouzení vlivu moderní organizační architektury na podnikové procesy - Chromuláková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
V současném dynamickém prostředí není nic konstantního a vývoj okolního prostředí již není tak snadno předvídatelný. Když se mění trh, musí se také měnit firmy na něm působící. Permanentní změny a aktivní vývoj by se měly stát přirozenou součástí života firmy. Mezi důležité oblasti změn uvnitř podniku patří právě organizační struktura. Organizace se podnikovou architekturou zabývají proto, aby podpořily dosažení svých cílů, jako např. úspor nákladů, provozní efektivnosti a zajištění podnikových inovací prostřednictvím informačních technologií. Hlavním cílem diplomové práce bylo navrhnout optimální organizační strukturu a sledovat efektivnost a ekonomický přínos navrhovaných změn. V praktické části byla použita jako objekt zkoumání pro účely této diplomové práce společnost ALFA, a. s., která působí v dřevařském průmyslu. Pro rozbor a hodnocení současného stavu společnosti a jejího okolí byla použita STEP a SWOT analýza. Dále byla provedena analýza poměrových ukazatelů. I přes dobré postavení firmy na trhu se dnes žádná firma neobejde beze změn. Bez změny není pokroku. Proto byly ve společnosti navrženy změny stávající organizační struktury, které povedou k dosažení optimálního stavu a zvýšení konkurenceschopnosti podniku. Návrh změn v organizační struktuře daného podniku byl vypracován na základě organizačního schématu, organizačního řádu, provozního řádu a dalších interních zdrojů. Návrh změn organizační struktury byl soustředěn především do výrobního úseku, dále pak do úseku strategického nákupu a obchodního úseku.
The impact recognition of the modern organizational architecture on the business processes
Keywords: Organizace; organizování; organizační struktura; Organization; organize; organization structure