Přátelské vztahy s druhým pohlavím a partnerská nevěra - Kapková, Naďa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce "Přátelské vztahy s druhým pohlavím a partnerská nevěra" je zaměřena na fenomén přátelství s opačným pohlavím. Množství přátelství s opačným pohlavím v poslední době roste, takže je zajímavou otázkou, jak tento vztah souvisí s existujícím partnerským vztahem. Teoretická část je orientovaná na těsné mezilidské vztahy (přátelské a partnerské) a na partnerskou nevěru. Následující praktická část je zaměřena na intimitu ve vztazích přátelských a partnerských, na kvalitu partnerského vztahu a souvislost těchto proměnných s partnerskou nevěrou. Z výsledků vyplynulo, že intimita v přátelství s opačným pohlavím nesouvisela s intimitou ani s kvalitou partnerského vztahu, ale pozitivně korelovala s intimitou v přátelství se stejným pohlavím. Naopak intimita v přátelství se stejným pohlavím, ovšem pouze u mužů, pozitivně souvisela s emocionální intimitou v partnerském vztahu, ale s kvalitou partnerského vztahu nekorelovala ani u žen ani u mužů. Pouze u žen pozitivně korelovala intimita v přátelství s opačným pohlavím s náchylností k nevěře v partnerském vztahu. Dále u žen náchylnost k nevěře negativně souvisela s verbální intimitou v partnerském vztahu. U mužů se vztah mezi kvalitou partnerského vztahu, intimitou v přátelství se stejným i s opačným pohlavím a náchylností k nevěře nepotvrdil.
Cross-sex friendship and partner infidelity
Keywords: přátelské vztahy se stejným pohlavím; přátelské vztahy s opačným pohlavím; partnerské vztahy; partnerská nevěra; intimita; same-sex friendship; cross-sex friendship; partnership; partnership infidelity; intimity