Vybraná témata z perspektivy feministické psychologie - Halo, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská diplomová práce je koncipována jako literární rešerše pojednávající o teorii feministické psychologie. Ta se jako samostatná oblast psychologie etablovala v 70. letech minulého století v kontextu druhé vlny feminismu, s nímž je úzce provázána. Centrálním zájmem je reflexe a zkoumání postavení jedince ve společnosti v kontextu genderu a jeho vlivu na vývoj osobnosti člověka a jeho duševního zdraví. Tato práce sumarizuje teorii feministické psychologie, demonstruje tak skrze vybrané teoretické koncepty hlavní teoretické pilíře této aplikované psychologické disciplíny a snaží se kriticky nahlédnout strukturu a postavení tohoto směru ve vztahu k mainstreamové psychologii. Pozornost je rovněž věnována praktickým aplikacím tohoto směru v kontextu psychoterapie a poradenství, jež reflektuje gender jako jeden z významných determinantů duševního zdraví.
Selected topics from the perspective of feminist psychology
Keywords: feministická psychologie; feminismus; feministická psychoterapie; gender; duševní zdraví; sociální spravedlnost; feminist psychology; feminism; feminist psychotherapy; gender; mental health; social justice